.
.

duminică, 15 ianuarie 2012

În memoria lui Alex. Leo Şerban

Vineri seară (13 ianuarie), la Librăria Bastilia, s-au citit fragmente din cărţile publicate postum ale criticului de film Alex. Leo Şerban, dispărut în 2011: "Mica dietetică" (Art), "Alte camere, alte glasuri de ieri" (poezie, Pandora M), "Litera din scrisoarea misterioasă" (roman, Polirom, traducere din engleză de Antoaneta Ralian).
Cărţi de neratat ale unui scriitor (critic de film, fotograf, jurnalist) dandy, provocator şi rafinat, cum rar se găseşte pe meleagurile noastre.
Au participat: Laura Albulescu, Ana Maria Sandu, Luiza Vasiliu şi Marius Chivu.
Iar după lectură, filmul preferat al lui a.l.ş.: "Ce s-a întâmplat cu Baby Jane?"

"E un film făcut prin anii '60 de un regizor american, Robert Aldrich. Filmul este alb-negru şi în el joacă Bette Davis şi Joan Crawford. Sunt două surori care se urăsc de moarte. Baby Jane (Bette) a fost un "copil-minune" care cânta în vodeviluri şi care devenise foarte cunoscută. Dar pe urmă a crescut, ba chiar a îmbătrânit, şi nu mai ştie nimeni de ea... Sora ei,în schimb, a ajuns o vedetă foarte faimoasă de la Hollywood. Doar că a paralizat în urma unui accident de maşină, şi de atunci n-a mai văzut-o nimeni. Stă numai în casă, păzită bine de Baby Jane, care e un monstru: îi face numai mizerii, n-o lasă să se vadă cu nimeni şi îi pune un şobolan mort în farfurie! Sora celebră ţipă, se învârteşte cu scaunul de paralitică până ameţeşte şi vrea să fugă ajutată de menajeră, dar Baby Jane se prinde şi-o omoară pe menajeră pentru că e, v-am spus, un monstru."

"(...) îţi dai seama că Baby Jane a rămas cu o minte de fetiţă, n-a mai ieşit din cântecelul ăla şi trăieşte în continuare visul ei de copil răsfăţat căruia i s-a promis o carieră, dar a venit soră-sa şi i-a furat cariera. Cum să n-o înţelegi?..."

"În plus, Baby Jane e ca Trandafirul din Parcul Circului, tăiat, ţac-ţac, şi uitat să se veştejească într-un apartament: ceva care a fost frumos şi acum nu mai e, şi lumea vrea mereu alţi trandafiri, dacă înţelegeţi unde bat... E un film foarte trist."


(a.l.ş. despre film, în "Mica dietetică")

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu