.
.

miercuri, 6 martie 2013

Scriitorii români invitaţi la Salon du livre sunt prezentaţi în revistele literare franţuzeşti


Două dintre revistele literare franţuzeşti cele mai cunoscute şi mai populare, Le Magazine littéraire şi Lire consacră, în numărul lor din martie, dosare consistente celor 27 de scriitori români invitaţi la Salon du livre (22-25 martie).
Iată un semn cât se poate de clar de normalitate a receptării (în avanpremieră) a literaturii române în străinătate, necesar poate mai ales acelora care continuă să se plângă de marginalizarea sau chiar de ignorarea ei, pe motive dintre cele mai bizare (nu acela, îndreptăţit, al politicilor culturale româneşti).

În Magazine littéraire, directorul publicaţiei, Joseph Macé-Scaron, dedică o parte din editorialul său României. Urmează 20 de pagini de prezentări tematico-stilistice atente ale scriitorilor români, în ordine alfabetică (câte o pagină sau cel puţin o jumătate de pagină pentru fiecare scriitor român, prezent la Salon du livre cu cel puţin o carte tradusă). Dosarul se intitulează Spécial Roumanie (pp. 18-38) şi la realizarea lui sunt convocaţi aproape 20 de cronicari literari francezi (printre ei şi cunoscutul critic literar Pierre Assouline, care îl prezintă pe Gabriel Liiceanu şi cărţile sale consacrate lui Cioran): „Probabil că acesta este cel mai substanţial dosar dedicat literaturii române în ultimii 25 de ani într-o revistă literară franceză”, spune Matei Vişniec în articolul său prezentat la RFI (http://www.rfi.ro/articol/special-paris/salonul-cartii-paris-dosare-dedicate-romaniei-revistele-literare-franceze). Redau aici şi linkul către articolul de prezentare generală a literaturii române postdecembriste, semnat de cunoscuta traducătoare Laure Hinckel (care a participat la selecţia autorilor români invitaţi la Salon du livre) – articol ce deschide dosarul Spécial Roumanie: http://www.magazine-litteraire.com/mensuel/529/roumanies-aujourd-hui-01-03-2013-61830

De notat şi o întreagă pagină de publicitate pentru Salon du livre, La Roumanie aux Syrtes, care conţine copertele a patru cărţi româneşti apărute la Éditions des Syrtes: La Croisade des enfants (Florina Ilis), L’Amant de la veuve (Radu Aldulescu), En attendant l’heure d’après (Dinu Pillat) şi Le Livre des chuchotements (Varujan Vosganian).
Mai multe detalii în articolul din Observator cultural de săptămâna aceasta.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu