Criticul de film Alex. Leo Şerban
sau a.l.ş. (1959-2011) a fost o figură aparte, şi rară, în peisajul nostru
cultural: poet, prozator şi eseist, traducător, critic de film şi artist vizual,
el a fost, probabil, printre ultimii noştri dandy (nu foarte mulţi). Un
personaj rafinat care – asemenea celebrelor personaje-dandy din secolul al
XIX-lea, Des Esseintes (din romanul À
rebours de Huysmans) şi Dorian Gray (personajul lui Oscar Wilde, el însuşi
un dandy fin de siècle) – şi-a făcut
din viaţă o operă de artă şi a practicat deliberat – în mod „dietetic” în cazul
lui a.l.ş – un cult al plăcerii. Un hedonism postmodern light la a.l.ş., pe care el îl defineşte, în cartea sa din 2006, Dietetica lui Robinson (Editura Curtea
Veche), chiar aşa, o „dietetică”, o cale de ajungere la „fericire şi
înţelepciune” prin simplificare, prin minimalism, căci autorul e adeptul unor
dictoane de genul: less is more şi small is beautiful (ultimul e chiar
mottoul cărţii despre care e vorba aici, mica
dietetică, Editura Art, 2011).
În Dietetica lui Robinson Alex. Leo Şerban scria: „Eu cred că putem
ajunge (fiecare dintre noi, în parte) la fericire şi înţelepciune. Calea nu
este simplă – şi nu este simplă pentru că, spre deosebire de majoritatea
religiilor şi manualelor utilitare, cartea aceasta spune: nu există reţete!
Sau, mai bine zis: fiecare om este/are o reţetă. Trebuie doar să şi-o găsească
şi să se ţină de ea. «Sculptura sinelui» ţine de această dietetică. Ca orice
dietă, este vorba de a renunţa la lucrurile în plus – cele care-ţi provoacă
disconfort şi te fac nefericit... Simplify,
simplify. Fii minimalist, fără a
renunţa să fii hedonist. În asta constă, în fond, «secretul»: a-ţi trăi viaţa
în funcţie de propriile standarde, făcând ce-ţi place şi, pe cale de consecinţă,
plăcându-ţi ceea ce faci. E mai simplu decât ai putea crede. Şi, în orice caz,
mult mai simplu decât vor să creadă cei mai mulţi...”.
Ateu, guvernat de gustul
voluptăţii, al plăcerii, şi făcându-şi o literă de lege numai din gust, din
bunul gust, a.l.ş. ne oferă – întâi în Dietetica
lui Robinson, iar apoi în mica
dietetică, ce vine, spune el, să restabilească proporţiile corecte,
„dietetice” ale „reţetei” sale de savoir
vivre (cea dintâi carte ajunge la... 500 de pagini!) – un întreg spectacol
de sine, o artă de a trăi şi de a se pune în valoare, răsfăţându-se, tocmai din
poziţia de autoritate a unui om de gust, dublat de o erudiţie pe măsură.
Cunoscutul critic de film a
trăit, dar a şi scris după „preceptele” enunţate mai sus, aşa încât aceste
cărţi se construiesc, de fapt, din articole, interviuri, mici notaţii, multe
dintre ele apărute deja în presă (mai ales în Dilema veche, unde a.l.ş. a fost ani de zile redactor şi critic de
film) – texte scrise, aşadar, de plăcere, iar nu din constrângere, texte scrise
cu farmec şi stil, se putea altfel? În cazul lui a.l.ş., poate că se potriveşte
cel mai bine vorba lui Buffon, cum că „stilul e omul”. Nu rataţi lectura
acestor cărţi ale lui a.l.ş. – ca şi a cărţilor sale despre film, de altfel –
pentru că, dacă reţeta de „fericire şi înţelepciune” şi-o găseşte, până la
urmă, fiecare pe cont propriu, nicăieri altundeva nu e de aflat o asemenea
lecţie de gust, nicăieri nu vezi, adunate laolaltă, într-un intelectual şarmant
(vorba lui Antoine Compagnon), atâta exigenţă a ideilor şi atâta graţie
stilistică. E greu de spicuit din mica
dietetică, plină de flash-uri,
anecdote, evocări, amintiri proustiene, melancolii, răsfăţuri – pe care le
citeşti cu acea curiozitate de voyeur
de a descoperi un om aparte, seducător –, dar iată, totuşi, câteva secvenţe:
„Să stai în casă la Paris
Pentru că magazinele, parcurile,
străzile & «avenue»-urile sunt ticsite de turişti.
Pentru că, oricum, ştii Parisul pe dinafară şi e ca şi când ai locui în el.
Pentru că e un lux.
Pentru că”.
Încă una:
Încă una:
„Peisaj toscan
Departe de tot şi de toate, îmi
cultiv grădina. Iarba copacii şi florile – şi marea departe sunt la fel ca în
amintirea mea despre ele, la fel ca iarba copacii şi florile şi marea de-acum
un an, de-acum doi ani, trei, patru...
Atâţia ani deja, şi grădina e
neschimbată. Nu s-a schimbat când era departe, nu e schimbată acum, aproape,
sub ochii mei – care-o fixează pentru încă un an (Capalbio, 29 iunie 2006, h 17)”.
Despre trandafirii (florile sale
preferate) din Parcul Circului, din care şi-a făcut un obicei de
a-i fura, scrie: „Florile sunt
atât de frumoase că nu mă lasă inima să le abandonez în parc. Ştiu că există şi
oameni obtuzi care consideră că ceea ce fac eu este o infracţiune. O fi, nu zic
nu, dar este o infracţiune estetică: doresc să fiu înconjurat de frumos. Trandafirul
este frumos, deci trebuie să-l am. Frumosul este gratuit, dar trebuie să ai
curaj să furi ceea ce este gratuit! Aceasta este filozofia mea de viaţă”.
Am să închei aceste rânduri cu
începutul unui Intermezzo veneţian
(Parisul, Veneţia, Roma sunt pe lista oraşelor sale preferate), în care a.l.ş. îşi
explică singur intenţia prefigurată în Dietetica
lui Robinson, şi continuată în mica
dietetică, aceea de a lăsa în urmă, „ca o carte bine scrisă, viaţa ta
întreagă – trăită frumos...”. Dispărut în urma unei boli subite şi neiertătoare
în 2011, la 52 de ani, dar lăsând în urmă, în acelaşi an, trei cărţi (mica dietetică, volumul de versuri Alte camere, alte glasuri de ieri şi
romanul Litera din scrisoarea misterioasă,
scris în engleză), a.l.ş. a notat aici parcă testamentar: „Unul dintre motivele pentru care
am acceptat să public Dietetica lui
Robinson (care e mai mult schiţa unei cărţi decât o carte propriu-zisă) a
fost acela de a propune o caligrafie de
viaţă (s.a.). Nu i-aş zice – şi
nu i-am zis – «filozofie» pentru că sună pretenţios; şi nici «etică» nu
m-alăsat inima să-i spun – pentru că nu mă pricep. Dar o caligrafie (adică o dietetică, s.a.), da: cartea-care-nu-e-carte lăsa să transpară, printre
rânduri, dorinţa de a înfrumuseţa viaţa. Nu cu ghirlande şi alte zorzoane, ci –
dimpotrivă – cu puţine lucruri şi cât mai multe experienţe frumoase (ceea ce
anglo-saxonii numesc «quality moments»). Să laşi în urma ta, ca o carte bine
scrisă, viaţa ta întreagă – trăită frumos...”.
Apărut pe Bookaholic
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu