.
.

vineri, 9 ianuarie 2015

Je suis Charlie - "Charlie Hebdo"


Anul nu a început prea bine pentru libertatea de expresie - o valoare fundamentală pentru democraţia occidentală. 7 Ianuarie a fost "ziua cea mai neagră" a presei franceze, cum s-a spus. 12 oameni (majoritatea jurnalişti) - printre care cunoscuţii ilustratori Cabu, Charb (redactorul-şef), Tignous şi Wolinski - au fost ucişi şi alţi câţiva răniţi în redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris, de doi terorişti musulmani. Motivul: caricaturile cu Mahomed pe care le publică revista. 
Or, umorul, ironia, caricatura înseamnă - în cultura europeană, occidentală în care trăim şi pe care o preţuim - în mod esenţial libertate de gândire şi de expresie (pe orice temă, inclusiv religioasă).






În semn de solidaritate în faţa unei crime abominabile, de susţinere a libertăţii de expresie şi de respect pentru curajul radical de a nu renunţa la libertatea necondiţionată de expresie al jurnaliştilor de la Charlie Hebdo asasinaţi miercuri

Acest teribil asasinat readuce pe tapet multe probleme politice şi sociale cu care se confruntă Franţa (dar şi alte ţări occidentale) - printre ele, situaţia imigranţilor şi mai ales a celor musulmani. Nu trebuie uitat că ucigaşii sunt, cu un termen al lui Pascal Bruckner, "islamo-fascişti", care iau religia drept pretext pentru acte de terorism.


Împărtăşesc opinia lui Matei Vişniec, pe care o transcriu aici:


"Singurul mod de a onora memoria celor ucişi în redacţia acestei publicaţii este ca presa liberă să nu îngenuncheze în faţa terorismului, a fascismului de inspiraţie fundamentalistă, a obscurantismului şi a barbariei. În momentul în care civilizaţia bazată pe drepturile omului şi pe libertatea de expresie va începe să se autocenzureze şi să se teamă, va fi deschisă o breşă gigantică în faţa unor forţe demne de evul mediul cel mai întunecat".

"Europa are nevoie, în acest moment, de mult sînge rece şi de multă înţelepciune pentru a nu permite ca teroriştii să cîştige şi pe alt teren, fisurînd unitatea europenilor în raport cu valorile lor umaniste şi democratice".


Sursa: RFI, Suntem toţi Charlie Hebdo


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu