.
.

miercuri, 12 decembrie 2012

FILB 2012 - o ediţie minunată


 
FILB, ediţia a V-a a fost, în ce mă priveşte, cea mai bună de pînă acum, semn că festivalul creşte pe an ce trece (plus că, începînd cu acest an, FILB se desfăşoară şi la Timişoara). E un festival care vine să umple un gol destul de serios în peisajul nostru cultural – acela al dialogului cultural cu autorii străini, vestici, central-europeni şi estici (chiar şi de dincolo de Europa, dacă ţinem cont de faptul că doi dintre invitaţii de anul acesta, poeţii Daniel Boyacioglu şi Kei Miller au origini siriene, respectiv jamaicane). Iar tot de anul acesta, FILB a inaugurat şi o a patra seară dedicată poeziei internaţionale.

Mi-au plăcut în mod special – dintre cele patru seri – cea dintîi şi cea de-a patra, nu numai pentru calitatea invitaţilor (toţi sînt de bună calitate), dar mai ales pentru spectacolul pe care l-au desfăşurat pe scenă şi pentru atmosfera pe care au ştiut să o creeze în raport cu publicul din sală. În prima seară invitaţi au fost doi scriitori britanici extraordinari, Jonathan Coe şi Will Self (de aceeaşi vîrstă, 51 de ani), care sînt şi foarte buni prieteni şi care au făcut pe scenă un spectacol impresionant prin umor (în special Will Self, în tinereţe performer de stand-up comedy) cultură literară şi – ceea ce am apreciat în mod particular – prin firescul şi eleganţa cu care şi-au dezvăluit (o parte din) intimitatea lor de oameni şi de scriitori. În seara a patra, cu excepţia mai puţin fericită a lui Mircea Dinescu, am avut ocazia să ascult poezie extraordinară: jamaicanul Kei Miller (care predă creative writing la Universitatea din Glasgow, şi pe care l-am ascultat pe Skipe, pentru că avionul lui n-a putut decola din pricina vremii), suedezul Daniel Boyacioglu (fost rapper), poetul englez de origine maghiară George Szirtes (dar şi poetul Marius Chivu, care nu era iniţial în programul serii).

Cum ziceam, FILB dă ocazia scriitorilor şi celor care activează în zona culturală românească să dialogheze cu autori străini, să vadă cum gîndesc şi cum scriu oamenii prin alte părţi ale lumii, în condiţiile în care există (încă) la noi mania de a ne fixa strict pe literatura autohtonă şi de a fi reticenţi sau de-a dreptul impermeabili la schimbul cultural. Şi – ceea ce este cel mai preţios – prilejuieşte, iată, întîlniri umane ieşite din comun.

Apare în Dilema Veche de mâine, joi, 13 decembrie 2012


Pe Bookaholic puteţi citi relatarea fiecărei seri FILB - la cald -, seri relatate în alternanţă cu Silvia Dumitrache. Iată şi linkurile:

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu