.
.

vineri, 19 septembrie 2014

De weekend: Berna (septembrie 2014)


Berna - un oraş parcă ieşit din timp (din timpul vitezei), cu un ritm al său, liniştit, politicos, impecabil. Un nivel de viaţă ridicat, pensionari senini pe străzi, luându-şi prânzul în restaurante sau contemplând lumea pe băncile din piaţete. Un sistem de transport în comun (tramvaie şi autobuze) ireproşabil, cu un ritm nefiresc de liniştit: oameni şi tramvaie, maşini mici şi taxiuri merg cot la cot pe stradă, cu viteză mică, nimeni nu te agresează, maşinile îţi dau mereu prioritate, la fel şi bicicliştilor ori şoferilor de rikşe cu turişti. Vânzători amabili, oameni amabili, respectul calităţii şi al muncii în genere (al tuturor categoriilor sociale, începând cu micii meseriaşi). 
Berna (maxim 300.000 de locuitori, cu periferiile cu tot, legate de centrul istoric prin podurile peste râul Aare) - un oraş care funcţionează impecabil (era să zic perfect), chiar dacă lipsit de "geniul", de excesul, de nebunia marilor oraşe. 

Turnul (medieval) cu ceas, vedere din turn, Catedrala din Berna (reformată; cu sculpturi baroce pe faţadă, flamboaiante, pictate în culori sau aurite):



  

  


Vedere de pe promenadă, pe râul Aare:




Şi câteva jocuri de transparenţe:

Nemuritorii Lauren Bacall şi Humphrey Bogart :)



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu