.
.

miercuri, 28 decembrie 2011

Françoise Sagan, acest "charmant petit monstre"





Traduc Françoise Sagan şi atâta frivolitate - stilistică şi amoroasă -, susţinută de atâta gust şi de atâta fineţe e reconfortantă pentru o vacanţă a sărbătorilor de iarnă :)
La 19 ani devenea celebră cu o cărţulie nervoasă, răsfăţată şi, prin urmare, plină de cruzime, "Bonjour tristesse" (1954). După care a făcut bani mulţi, s-a afişat alături de vedete de film europene şi hollywoodiene, a jucat la casino, a câştigat şi a pierdut, a rulat nebuneşte în Jaguar, Aston Martin şi Ferrari... Mărire şi decădere, evident.

Un star literar în anii '50 şi '60, cum am mai vrea noi să fie şi astăzi, dar puterile literaturii par să fi scăzut în mileniul 3; sau poate e altceva, poate a fi star astăzi, într-o lume a "obscenităţii" imaginii - vorba lui Baudrillard - nu mai e relevant. Oricum, pe meleagurile noastre, nu s-a pomenit niciodată - deşi există, sigur, un Anton Holban sau un  Camil Petrescu - atâta percutanţă stilistică în cazuistica amoroasă, atâta gust şi atâta insolenţă în frivolitate. Chestie de tradiţie, of.

2 comentarii :

  1. Splendide fotografiile... te rog, Adina, nu ma converti la citit bloguri, ca numai adictia asta mi-ar mai lipsi acum... Felicitari pentru blog, e savuros, te umrarim in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţam, Florina, păi la mine sunt mai mult poze - deocamdată - nu tre' sa citeşti aşa mult :))

    RăspundețiȘtergere