.
.

duminică, 15 martie 2015

Alexandru Vlad (31 iulie 1950-15 martie 2015)








În dimineaţa aceasta, s-a stins din viaţă, neaşteptat, un mare prozator, la care am ţinut şi ţin foarte mult. Transcriu aici, deocamdată, ceea ce am scris azi pe Facebook:




Aseară, până târziu, am citit din Cenuşă în buzunare de Alexandru Vlad, o antologie de proză scurtă realizată de autor, cu o prefaţă de Victor Cubleşan, aparută la Charmides în 2014. Azi aflu că s-a stins Alexandru Vlad! Nu se poate! E neverosimil!

Proza lui Alexandru Vlad (optzecist, ardelean) e un regal - sunt un fan declarat. E unul dintre marii noştri prozatori şi - mai mult decât atât - e unul dintre prozatorii rafinaţi ai literaturii române, care nu sunt prea mulţi (cultură mică, tradiţie precară): un Mateiu Caragiale, un Radu Petrescu (cu care are ceva flaubertian în comun), un Radu Cosaşu. Şi, lângă ei, Alexandru Vlad - romanul Ploile amare, Charmides, 2011, e o capodoperă, dacă mai putem spune astăzi aşa. 

Am avut norocul să-l cunosc şi să stăm de vorbă la un târg de carte: un om cald, discret, foarte inteligent şi rafinat, exact ca literatura sa. Departe de găştile literare, n-a avut vizibilitatea de scenă a altor scriitori: cel mai mult regret că volumele sale n-au apărut la o editură mare, pentru a circula bine şi a fi vizibile. Sper ca acest lucru să se întâmple în viitor. Dar, ca întotdeauna, valoarea - calitatea literară - va fi învingătoare: e singura care rezistă timpului, nu modele, nu vedetismele, nu strălucirile de moment. Iar Alexandru Vlad rămâne unul dintre marii prozatori ai literaturii române din toate timpurile. Dumnezeu să-l odihnească!



       Alexandru Vlad, în 2012, Premiul "Observator cultural" pentru Proză, pentru romanul Ploile amare



Despre Alexandru Vlad am scris în Observator cultural, pe Bookaholic şi aici, pe blog.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu